Personlig Trener – hvordan komme dit?

Jeg fikk et spørsmål om jeg ikke kunne skrive litt om hvordan man kan bli Personlig Trener. Det kan jeg jo selvfølgelig gjøre, uten å love at alle mulige måter man kan bli det på kommer med her… Personlig Trener er ikke en beskyttet tittel, og «alle» kan kalle seg Personlig Trener. Jeg har lyst til å fortelle dere om hvordan veien min frem til å bli Personlig Trener har vært, og deretter anbefale de utdanningsretningene som er godkjent i ELIXIA. Og siden jeg er i en posisjon hvor jeg ansetter nettopp Personlige Trenere, fortelle litt om hva jeg ser etter når jeg vurderer nye folk til teamet mitt, før jeg avrunder med hva som forventes;)

Min utdanningsvei
Jeg har vokst opp i en veldig aktiv familie, uten at jeg drev med noen spesiell idrett som barn. Jeg var med på allidrett, gikk mye på ski og skøyter, spilte ballspill i friminuttene og sykla overalt. Jeg drev med kickboxing en kort periode da jeg gikk på videregående, men slutta da jeg fikk meg jobb og det ble vanskelig å få tid til alt. Etter noen måneder meldte jeg meg inn på ELIXIA som lå i passe avstand til både jobben (McDonald’s, can you believe it?) og hjemmet. Plutselig trente jeg nesten hver dag, for det meste gruppetimer. Etter noen måneder fikk jeg øynene opp for styrketrening. Da kjørte jeg en 3-splitt og trente nok styrke 5 dager i uka, pluss litt gruppetimer for moro skyld, og fikk kjemperesultater!

Høsten 2002 tok jeg et instruktørkurs i aerobic. Kyssesyken var på full fart allerede under kurset, men etter å ha vært syk en liten stund og kommet meg tilbake på trening igjen, fikk jeg utfordringen om å være vikar på en gruppetime. Tror dere det var stas eller? Jada – en dag på meg til å lage en time på step. Jeg fikk vikarkontrakt og da var jeg plutselig i gang. I tillegg fikk jeg jobbe med en gruppe damer i Nidelv IL den påfølgende våren, som hadde «dametrim» to ganger i uka. Jeg fikk disse damene i mye bedre form, flere kom å takket meg mot slutten av semesteret, og da bestemte meg for at det var trening jeg skulle jobbe med!

Jeg startet på Befalsskolen for Sjøforsvaret sommeren 2003, og fikk kombinert lederutdanning med idrett grunnfag på Skole for Fysisk Fostring ved KNM Tordenskjold. Pliktåret mitt hadde jeg på Idrettsbygget på Haakonsvern i Bergen, og heldig som jeg var fikk jeg påspandert sertifisering både som Gruppetreningsinstruktør og Treningsveileder gjennom NIH, Fitness Deltid.

Etter pliktåret mitt valgte jeg å bli sivil igjen, startet på FACE Stockholm Make Up School i Bergen og jobbet samtidig på SportsClub Laksevåg (som i dag er ELIXIA) som instruktør, resepsjonist og etter hvert også treningsveileder. Der jobbet jeg i et år, før jeg vendte snuten tilbake til Trondheim og ELIXIA Teglgården. Jeg begynte å studere Bevegelsesvitenskap ved NTNU, samtidig som jeg jobbet som instruktør og servicemedarbeider. Etter et års tid begynte jeg også her som treningsveileder. Det var høsten 2007, og like før ELIXIA sluttet med treningsveiledere og satset alt på Personlig Trening. Lurt av ELIXIA! Jeg ble da skolert som PT via ELIXIA Education, og tok sertifiseringen min gjennom NIH FD så raskt sjansen dukket opp. Dette var våren 2008, og jeg har ikke angret på det valget et sekund. Jeg jobbet som PT i 1 år før jeg fikk et vikariat som leder for avdelingen, og var et halvt år i vikariatet før jeg gikk over i fast stilling på Lade. Der er jeg fortsatt, og trives veldig godt! Selv om jeg er leder for avdelingen med personlig trenere, har jeg flere kunder selv og det er bare så vanvittig gøy. Jeg er kjempefornøyd med jobben min, og det er nok mye fordi jeg har så flinke medarbeidere også:)

Hvordan bli Personlig Trener?
Som sagt er det mange ulike utdanningsinstitusjoner som tilbyr PT-utdanning. For å korte ned dette innlegget har jeg lagt linker til sidene, så du kan klikke deg inn og lese alt om utdanningene der. Her finner du kun en kort oppsummering!

AKADEMIET FOR PERSONLIG TRENING (AFPT)
Utdanningen går over 10 bolker på 22 timer, og det krever minimum 80% oppmøte for å få lov til å gå opp til eksamen. En skriftlig 6-timers eksamen, samt praktisk eksamen. Prisen på denne utdanningen er for tiden 43.900 kr.

AFPT arrangerer også fagsamlinger, kostveilederkurs og muskel- og leddterapeututdanning.

NORGES IDRETTSHØGSKOLE, FITNESS DELTID
Denne utdanningen må tas i 3 ulike moduler; Fitness Basis, Treningsveileder og Personlig Trener. Dersom du har første års bachelor eller grunnfag idrett kan du søke om fritak fra Fitness Basis. Prisen på Fitness Basis er kr 8.900. Prisen på Treningsveileder og Personlig Trener samlet er kr 22.900, så totalsummen er noe lavere enn AFPT. Her får du i tillegg studiepoeng. 10 sp for Fitness Basis, og 25 sp for TV og PT samlet. I og med at dette er en Høyskole er det en del eksamensregler og de kan du lese om her!

NIH tilbyr også utdanning i Trondheim, Bergen og Stavanger, så her kan du også spare en del reiseutgifter hvis du ikke bor i Oslo der de andre utdanningene holder til.

Du kan ta flere kurs under Fitness Deltid, for eksempel Gruppetreningsinstruktør, Sykkelinstruktør, Kosthold og Trening og Kosthold og Helse. Alle kursene er studiepoenggivende.

ACTIVE EDUCATION
Her har du flere muligheter! Du kan studere i Oslo, eller du kan velge Bali, Brasil, Chamonix eller Florida… Alle utdanningene koster kr 39 000, bortsett fra den i Florida som koster kr 43 900. Denne PT-utdanningen gir totalt 30 studiepoeng uansett hvor du velger å ta den, da den er underlagt Høgskolen i Hedmark.

AE tilbyr også utdanning innen Kosthold og Ernæring

Hva ser jeg etter når jeg skal ansette en ny Personlig Trener?
Her skal jeg være litt generell i vendingene, for det er jo mange ting jeg ser etter, og det er jo den samlede pakken som avgjør!

Se bra ut! Og med det så mener jeg selvfølgelig ikke at du trenger å se ut som du er verdensmester på 100-meter eller kjører samme trening- og kostholdsregime som Marit Bjørgen, eller at du er som hentet fra en av reklameplakatene til Lindex og blir mistnkt for å være søstra til Reese Witherspoon. Se sunn og frisk ut. Ha god holdning. Utstrål trygghet og selvtillitt. Smil!

Selg deg selv! Trenger jeg å si så veldig mye mer? Du skal jo selge inn deg selv som Personlig Trener, og da kan det være veldig lurt å selge seg inn på intervjuet først!

Kom forberedt til intervju. Ha tenkt gjennom hva det vil bety for deg å jobbe som Personlig Trener. Ha klart for deg hvilke mål du selv har satt deg i forhold til denne jobben. Hvor mange kunder vil du ha? Hvor ofte vil du at de skal trene med deg? Hvor stor stillingsbrøk ønsker du å jobbe deg opp mot? Hvordan tenker du å klare det? Hvor stor innsats er du villig til å legge ned i starten uten å få betalt for det? Hvilken målgruppe vil du helst jobbe med? Hva slags lønn forventer du?

Hva forventes?
Jeg forventer at du står på fra første dag. At du tar jobben seriøst, og at du tar kundene seriøst, i forhold til å holde avtaler og frister. Jeg forventer at du jobber for å nå de målene du har satt deg som PT, på samme måte som du jobber med kunden for at den skal nå sine mål. Du må være forberedt på å trå utenfor den trygge boksen din, for skal du lykkes som PT må du tørre å være ærlig, og av og til på en måte som kan oppleves ubehagelig i starten. Jeg forventer seriøsitet, ydmykhet ovenfor kunder og egen kunnskap, og jeg ønsker engasjement i forhold til videreutdanning og det som skjer på senteret generelt.

Men det aller, aller viktigste er at DU har et ønske om å gjøre SUKSESS som PT – og er villig til å gjøre det som skal til. Da vet jeg at du har mulighet til å lykkes!

Har du flere spørsmål, så ta gjerne kontakt med meg i jobbsammenheng ved å sende en mail til kristine.moen@elixia.no.

2 tanker på “Personlig Trener – hvordan komme dit?

  1. Hei Kristine! Kjempe god og informerende artikkel! Men jeg lurer på hvor mange studiepoeng som skal til for å komme inn på feks. NIH? jeg har ikke bestått vg3, men har planer om og ta opp fag fra og med januar. Vet du hva jeg må ha i snitt for og komme in på fitness basis?

    • Det har jeg ingen anelse om dessverre! Der tror jeg nok det beste er å kontakte NIH for å få svar. Da jeg meldte meg opp var det rullerende opptak, dvs førstemann til mølla. Mulig det fortsatt er sånn, men som sagt, ta kontakt med NIH. Lykke til – du vil ikke angre på studievalget!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s