Målsettinger og underbevissthet

For et par år siden postet jeg en serie om målsettinger på min gamle blogg. Den er hentet fra boken ”Burn the Fat, Feed the Muscles”. Jeg har skrevet om teksten til Norsk på min egen måte, så det er ikke noe jeg ønsker å ta cred for å ha funnet på selv. Jeg har likevel lyst til å poste denne på nytt da jeg har ganske mange nye lesere siden den gang, og fordi jeg selv også har godt av å jobbe meg gjennom dette en gang til. Forhåpentligvis vil mine egne erfaringer fra den siste tiden også gjøre at jeg klarer å skrive den enda bedre denne gangen? Here we go!
Sommeren er i anmarsj, selv om det ikke føles sånn når man stikker nesa utenfor døra her i Trondheim. Det er ikke lenge til sola (forhåpentligvis) varmer, og man kan la ytterjakker og langbukser bli liggende hjemme.

Satte du deg kanskje et mål i januar om å få tidenes sommerkropp i 2012? Uansett hvilket mål du setter deg, er det noen punkter det kan være smart å tenke litt ekstra gjennom for å øke sjansene for at du faktisk klarer å nå det målet du har satt deg, uansett hvor hårreisende det måtte være. I fitnessbransjen jobber vi mye med målsettinger, så dette er noe jeg har lært om og vært gjennom utallige ganger på ulike kurs og conventions. Du har kanskje hørt om SMART-modellen? Du skal sette Spesifikke, Målbare, Attraktive, Realistiske og Tidsbestemte mål. En utvidelse av modellen har PP forran, og en Ø til slutt. De skal være Personlige, Positivt formulert, og Økologiske (hva de betyr for omgivelsene dine). Already done?

Fint. Dette er faktisk veldig bra! Men er det nok? For jeg vet at mange sikkert har jobbet godt med målsettingen, men jeg vet også at mange likevel ikke lykkes. Hvorfor?

Det handler nemlig om den indre overbevisningen din. Den som ligger i underbevisstheten og er den som virkelig bestemmer over de valgene du tar. For du vet at du bare skulle spist ett kakestykke i den bursdagen. Men du spiser likevel to til, fordi det er noe som forteller deg at du kommer jo aldri til å greie målet ditt uansett…

First thing to do: SKRIV NED målet ditt
Dette har du jo selvfølgelig allerede gjort. Eller? Undersøkelser har faktisk vist at de få som faktisk skriver ned målene sine, har en ekstremt mye høyere sannsynlighet for faktisk å nå de. Så da er det kanskje ikke så teit likevel?

Det er målet ditt som bygger bro mellom å vite hva du skal gjøre, og å gjøre det du vet! Og det er underbevisstheten din som styrer det du gjør..! Dermed må målet ditt plante seg i underbevisstheten din, slik at konsekvensen av de valgene du tar faktisk hjelper deg til å nå målet ditt, og ikke motsatt.

Hvordan din mentale datamaskin er programmert for suksess eller fiasko
Bevisstheten er rasjonell, logisk, analytisk og tenkende. Bevisstheten tar inn informasjon fra sansene dine, bearbeider dette og utarbeider en konklusjon. Underbevisstheten har ansvar for datasortering (hukommelse), reflekser, vaner og uvaner, samt de funksjonene du ikke tenker over til daglig som fordøyelse, pust og sirkulasjon.

Men underbevisstheten tenker ikke selv. Den er ikke i stand til å skille informasjon som sann eller usann på samme måte som bevisstheten. Alt som kommer til underbevisstheten din, aksepteres derfor som en sannhet. Og på samme måte som en datamaskin, så er det disse aksepterte sannhetene som vil styre deg og de valgene du tar – hvert eneste valg – hver eneste dag – hver eneste uke … du tar poenget, ikke sant?

SKUMMELT! Men også så innmari bra. For dette kan du faktisk gjøre noe med:) Det er enkelt, men det krever bare litt innsats!

En enkel måte å nå underbevisstheten på er gjennom hypnose, en litt mer krevende er gjennom  R-E-P-E-T-I-S-J-O-N. Ting du ser, sier, hører og føler gjentatte ganger, vil til slutt finne veien til underbevisstheten din. Noe som igjen betyr at du kan være din egen dataprogrammerer! Og da er det ikke så skummelt likevel:)

Den psykologiske årsaken til at de fleste mennesker saboterer sine egne mål
«Bevisstheten din er som kapteinen på broen av et skip. Kapteinen gir kommandoer og sender de ned i maskinrommet. Underbevisstheten er som maskinistene som jobber der nede. Uansett hvilke ordre som kommer fra broen (bevisstheten), følger crewet ordre, selv om det er ordre som vil gjøre at skipet kjører på et undergrunnsskjær. Grunnen til at dette skjer, er fordi crewet (underbevisstheten) ikke kan se hvor skipet er på vei, de følger bare ordre!»

Tenk litt over dette… På samme måte som maskinistene, aksepterer underbevisstheten din kommandoer som kommer fra bevisstheten. Underbevisstheten evner ikke å sortere disse ordrene i gode og dårlige. Gjentatte repetisjoner av negative tanker (mentale ordre) vil etterhvert bli en sannhet i underbevisstheten din. Dette kan for eksempel være «Jeg går jo ikke ned et gram!». Denne overbevisningen vil derfor være den som avgjør de valgene du tar. Du vet at du ikke skal spise mer kake, men… «Jeg går jo ikke ned et gram – så da har det ikke noe å si!» Get it?

Underbevisstheten din arbeider 24 timer i døgnet. Derfor må du hele tiden gjenta målet du har satt deg, slik at dette blir din overbevisning, den som styrer de valgene du tar. Dette vil sakte men sikkert styre deg mot målet ditt. Dersom kapteinen oppe på broen skal seile fra Norge til USA vil heller ikke han se målet sitt i det han legger fra kai, men han vet at det er der. Han vet hva han må gjøre, og han gjør det han vet for å komme fram. Selv om målet du har satt deg virker langt unna, så kan du nå det. Du må bare vite hvor du skal!

«Den største faren for de fleste av oss er ikke at målet vårt er for høyt og at vi ikke når det, men at det er for lavt og vi når det». – Michelangelo

Hold RIKTIG fokus!
Hvis du bare vet hvor du ikke skal, vil du aldri komme noe sted. Tenk deg at du setter deg inn i en taxi. Sjåføren spør hvor du skal. Hvis du bare forteller han hvor du ikke skal, vil sjansen være minimal for at du ender opp hjemme hos deg selv. Ikke tenk på en rosa elefant med strutteskjørt og tåspissko som henger i en sirkustrapes! Ikke tenk på det sa jeg… Hvorfor gjør du det da? Jeg ble for eksempel ikke flink til å kjøre snowboard før jeg begynte å tenke på at jeg skal holde meg på beina, fremfor å konsentrere meg om at jeg ikke skulle falle hele tiden. Ikke-ordet finnes nemlig ikke (haha!) i underbevisstheten din.

Når du i løpet av en dag tenker 60.000 tanker, og 98% av de er de samme som du tenkte i går, sier det seg selv at du kommer skjevt ut dersom du ikke har riktig fokus.

Det eneste du kan styre selv, er dine egne tanker. Disse tankene vil etterhvert bli synlige gjennom handling!

Jeg ønsker å avslutte dette innlegget med et sitat fra Lt. Aker, offiser og ansvarlig for undervisningen i faget Instruksjonslære ved Befalsskolen for Sjøforsvaret 2003/2004, og som jeg tenker på nesten hver dag:

«Det blir sånn som du tror det blir»

 

3 tanker på “Målsettinger og underbevissthet

  1. Flott innlegg og så mye sant i det! Utrolig hvor mye tanker og innstilling har å si på hva man får til!

  2. Super, super suuuuper interesting every single word …. i love it !!! i have the quote of Michelanguelo on my bedroom right now. I am persistent, I’ll get it all!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s