Sett deg LANGSIKTIGE og KORTSIKTIGE mål

Et nytt «kapittel» i serien om målsettinger! Har du ikke fått med deg de første, finner du de her:
Når du har begynt å tenke på hva det spesifikke målet ditt er, skal du ikke skrive ned bare et mål. Du skal skrive ned en hel liste! Denne mållisten bør inneholde både langsiktige og kortsiktige mål. Her er et eksepel på punkter du kan inkludere:

* Den ultimate ønskedrømmen av et langsiktig mål!
* 12 måneders mål
* 3 måneders mål
* Ukentlige mål (gjerne kroppsammensetting)
* Daglige mål (ting du må repetere for å få det spikret inn i rutinene)
* Målet om hele tiden å forbedre ditt eget beste!

Først skal du sette det målet du virkelig ønsker deg mest i hele verden! Den ultimate

drømmekoppen? OK. Vi er allerede enige om at det ikke finnes urealistiske mål, bare urealistiske tidsfrister. Og er det noen som sier at du ikke klarer det? Få negativiteten vekk fra deg. Du trenger folk rundt deg som støtter deg, backer deg opp og har tro på at du klarer det. ALT ER MULIG! For et år siden var det vel ingen, inkludert meg selv, som trodde at jeg kom til å konkurrere i Bodyfitness… Men da målet var satt var det et fokus som gjaldt – og jammen gjorde jeg ikke en debut som jeg er ufattelig stolt av i tillegg. Det er DU, og bare du, som avgjør resultatet av arbeidet du gjør for å nå målet. Så ta et valg – NÅ – og jobb hardt og målrettet. Du kan alltid komme dit du vil. Jeg lover!

12 måneders målet er viktig dersom du har mye å jobbe med. Skal du ned 50 kg, er dette noe som  antakelig vil ta mer enn et år. Derfor er det viktig å sette seg et mål 12 måneder frem i tid. Da har du noe å jobbe mot et stykke tid der framme, men ikke lenger unna at du kan se det i horisonten om enn litt langt borte.

De viktigste målsetningene vil nok sannsynligvis være 3 måneders målene. De aller fleste kan forvandle kroppen sin i løpet av 90 dager! Dette gjør 3 måneder til den perfekte varigheten av et korttidsmål. Du kan klare å miste 6% kroppsfett. Eller 6-12 kg. Det er mye! Dessuten er 3 måneder så kort tid at du ikke kan slurve… Et år er sååå lenge til. Og plutselig er det for sent å starte.

Det er en lov innen psykologi som kalles «Parkinson’s Law», som sier, «En oppgave tar så lang tid som du har på å utføre den». Sagt enkelt: du bruker den tiden du har. Noen som kjenner seg igjen? Tidsfrister er motiverende. Uten tidspress er det lett å spise litt ekstra junk, eller hoppe over en treningsøkt. Hvis hjernen din sier «Du har et haaav av tid, så en treningsøkt fra eller til er ikke så farlig!», da er det lett å bli sittende i sofaen hvis det er noe på TV du har bittelitt lyst til å se.  Med en tidsfrist vet du at alle måltider og alle treningsøkter teller!

De ukentlige målsettingene vil gi deg tilbakemeldinger på om du er på rett spor. Dette vil være måling av kroppsammensetting iform av fettklype, vekt som måler fett%, målebånd kanksje? Får du de forventede resultatene kan du bare fortsette med det du gjør – hvis ikke må du gå inn og justere.

For å ha sjans til å nå alle disse ulike målsettingene, må du legge deg til gode vaner som du følger hver eneste dag. Du må jobbe med det og repetere dette til det blir like naturlig som å pusse tenner eller ta på rene sokker hver morgen. Skriv det ned! Jeg skal spise mindre porsjoner. Jeg skal stå opp tidlig hver dag. Alt dette er lett å sjekke. Lag deg en kalender hvor du kan sette kryss hver dag du har nådd disse målene. Da ser du med en gang om du sluntrer unna;)

Den eneste måten å spise en elefant på, er å spise den bit for bit… Ved å bryte ned det store målet i mindre biter, blir det overkommelig! Alle små steg du gjør hjelper deg på veg mot det store målet langt der framme. Du skal dit, og du vet det.

Neste gang du holder på å skippe en treningsøkt, leter febrilsk rundt i skapene etter snop&snacks eller slumrer 10 ganger med vekkeklokka, da skal du tenke på de daglige målene dine – de som skal bli dine nye rutiner. Glem the big hairy goal for en liten stund. Prøv heller å tenk: » Alt jeg har er i dag. Alt jeg har er dette øyeblikket, denne treningsøkta, dette måltidet, den neste halvtimen, den neste timen.» Alt du trenger er å fokusere på hva du velger å gjøre akkurat nå. Er det i tråd med målet ditt? Det kan bare du svare på.

Det siste punktet er mer et mindset enn et konkret mål. Det handler om at du må sammenlikne deg mot deg selv. Det vil alltid, alltid være noen som er tynnere, sterkere, har større biceps, er raskere eller har bedre anlegg for trening. Du må derfor konkurrere mot deg selv, og jobbe med å bli en bedre utgave av – nettopp deg selv!

Utfordre deg selv. Sett deg mål om å bli et bedre deg, ikke et bedre noenandre. Lag en konkurranse med deg selv. Treningen kan bli morsommere, og ikke minst mer motiverende, av bare en sånn bitteliten detalj. En ekstra repetisjon, 5 minutter eller 2 kg mer. Eller ned på ditt laveste nivå av kroppsfett noen sinne?

Du kan forbedre deg i det uendelige! La veien mot målet være GØY!

5 tanker på “Sett deg LANGSIKTIGE og KORTSIKTIGE mål

  1. Jeg liker disse innleggene. Kanskje finner jeg noe mål med treningen etter hvert jeg også, jeg må bare komme på noe først 🙂

  2. Disse innleggene liker jeg! Veldig inspirerende, og det virker som du virkelig vet hva du snakker om 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s