Om fettprosent og de greiene der

Det er ikke så vanskelig å forstå at fettprosenten spiller en avgjørende rolle dersom man skal konkurrere i en muskelsport som fitness eller kroppsbygging. Det er ganske enkelt sånn at jo mindre fett du har på kroppen, jo bedre kommer muskulaturen fram. Nå er det selvfølgelig mange andre ting som spiller inn på utseendet også, som vann og muskelglykogen, men nå skal jeg ene og alene snakke om fettprosent.

Fettprosenten er som navnet tilsier den andelen av kroppen din som består av fett. Dette kan måles på flere måter, som alle vil gi ulike resultater. Måler du med fettklype vil du kun få svar på hvordan du ligger an i forhold til underhudsfett, men det sier ingenting om det indre fettet. Du har også flere ulike typer vekter som sender strøm gjennom kroppen og måler motstand i vevet, og på grunnlag av dette gjør beregninger i forhold til kroppsammensettingen. Disse vektene varierer også veldig i resultat, da de uten håndtak som kun sender strøm gjennom bena gjør en vill gjetning på hvordan overkroppen er i forhold til underkroppen. Den mest nøyaktige målingen er en DEXA scan, men denne koster det flesk å få utført, og må så vidt jeg vet gjøres på sykehus. Selv måler jeg med InBody 720 som vi har tilgjengelig på jobb, og denne skal være det mest nøyaktige måleverktøyet sammenliknet med DEXA. (Testen koster kr 450,- å få gjennomført på ELIXIA, ta kontakt med meg så kan jeg hjelpe deg dersom du er interessert.) En InBody test måler også det indre fettet, noe som vil gjøre at resultatet avviker fra det man måler med klype. Bukfettet påvirkes lett av kostholdet, og har du lave verdier her vil det selvfølgelig trekke den totale fettprosenten ned. Måler du for eksempel meg med klype, vil resultatet bli høyere enn det du får på InBody.

Eksempelskjema:

Hva er det som påvirker fettprosenten?
Det er selvfølgelig avgjørende hvor stor fettmasse du har på kroppen, men fettmassen alene er ikke avgjørende for hvor vidt du er sunn eller ikke. Har du mye muskelmasse, så kan du ha en større mengde fett på kroppen, og ha samme fettprosent som en med mindre fettmasse så lenge muskelmassen til vedkommende også er mindre. Har du mye vann i kroppen vil du også øke den fettfrie massen (det er jo ikke særlig mye fett i vann…), noe som også vil få fettprosenten til å gå ned.

Selv om fettprosenten min nå i følge InBody er relativt lav, så betyr ikke det at jeg er i noen sceneform. Fordi faktisk halve meg er muskelmasse, så er det plass til en del fett uten at fettprosenten blir spesielt høy. Om jeg ser på den fettfrie massen min, så er vekten av den nå faktisk høyere enn det den totale kroppsvekta var dagen før Oslo GP. Jeg vet ikke (ville ikke vite) hva fettprosent og fettvekt var akkurat da, men hvis jeg skal gjette hadde nok fettprosenten gått litt opp fordi jeg mistet litt muskelmasse på slutten. Mindre fettfri masse og lik fettmasse gir økt fettprosent.
Jeg har ikke holdt hemmelig hva det laveste jeg veide inn fettprosenten på er (det var rett etter første konkurranse), men jeg velger å ikke skrive det her. Det jeg var nede på er ikke noe jeg anbefaler i det hele tatt, spesielt ikke for jenter. En så lav fettprosent gjør at kroppen din «skrur seg av». Jeg svettet for eksempel ikke på flere uker. Ikke en gang når jeg jogga en times tid med HH warm,  superundertøy, en ekstra superundertrøye, SWIX-dress, lue og hansker ble jeg varmere. Ikke fikk jeg opp pulsen heller, samme hvor mye jeg tok i. Jeg dusjet etter trening fordi det var en vane – ikke fordi behovet var der. Hele kroppen er for eksempel mye mer utsatt for skader, da reaksjonsevnen blir en smule forsinket rett og slett fordi signalsendingen til kroppen ikke går så raskt som den ellers gjør. For min del resulterte det for eksempel i en ribbeinsbrist på en øvelse jeg valgte fordi skaderisikoen var ganske lav. Ironisk?
Nå skal det også sies at om du har mye muskelmasse, så kan du «slippe unna» med lavere fettprosent enn om muskelmassen ligger i normalområdet. Jeg trenger kanskje ikke fortelle hvorfor? Det er selvfølgelig fordi fettmengden da er større, og du har litt å tære på dersom det skulle bli hungersnød eller noe i den duren. Både fett og muskler, faktisk.
Uansett hvilken måte du velger å måle fettprosenten din på, så er det viktigste at du gjør det samme hver gang! Det er den eneste måten du kan sammenlikne resultatene på, og det er jo endring over tid hos det enkelte individet som er interessant – et tall er fortsatt bare et tall!
Når det gjelder meg selv så kan jeg si så mye som at fettprosenten min har endret seg med kun 0,9% den siste måneden, og da har jeg gått ned stusslige 400 gram. Jeg planlegger å ta en ny test i starten av august. Har det ikke skjedd noe DA… Ja, da er jeg intet mindre enn et naturfenomen!
Jeg vet ikke om jeg fikk forklart dette på en forståelig nok måte, det er ikke alltid så lett å vurdere når man skjønner det selv… Skulle noe være uklart er det selvfølgelig bare å spørre i kommentarfeltet:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s