Svar på spørsmålsrunden – del IV

Q: Jeg er veldig forvirret her, så da spør jeg deg (siden du er min favorittblogger og virker troverdig)
Er det mulig å ha drømmekroppen?
Fitnessutøvere har jo sessong kropp. Lav fettprosent når de stiller, og normal fettprosent når de bygger. Jeg stiller ikke, men er opptatt av trening og kosthold. Har lest mye at det ikke går ann å være sunn og frisk og i tillegg ha sixpac og lav fettprosent året rundt. Hva tenker du om dette? Ser feks du og fitnessnora har en gjennomsnittlig fettprosent, mens fitliving og dedication ser helt skrapa ut hele året! Jeg trener mye, men vil ikke legge på meg fett, så derfor spiser jeg ikke i overskudd. Føler det er veldig vanskelig å få større muskler, selvom jeg trener mye.
Også noen andre spm da

Følger du noe spessiellt kosthold? Hva tenker du om periodisk faste? Får du dårlig samvittighet (helt ærlig) hvis du spiser for mye en dag? Føler du tanker om kosthold og trening tar litt over iblant?

A: Takk for det:) Ja, det er vel mulig å ha drømmekroppen, om man er villig til å gjøre det som skal til for å ha den! Jeg vil heller være litt rund i kantene og spise hva jeg vil sammen med hvem som helst, og ha bøttevis av energi så jeg kan trene tungt og i tillegg ha litt til overs for å smile meg gjennom dagen. Jeg klarte å bygge litt selv om jeg var i kaloriunderskudd, så jeg vet jo at jeg spiser mye mer enn jeg egentlig trenger. Men jeg er vel kanskje litt ekstra glad i mat, i tillegg til at jeg har et veldig elastisk midjemål… Hvis du mangler resultater kan du prøve å få hjelp til kostholdet ditt. Kanskje trenger du bare å spise litt annerledes (sammensetning/timing i forhold til trening) for at ting skal begynne å skje?
Jeg følger vel egentlig ikke noe spesielt kosthold, nettopp fordi jeg har lyst til å være fleksibel. Periodisk faste har jeg prøvd, og det var helt OK, men jeg synes frokost er så koselig (til og med når jeg er alene). Dagene mine er forskjellig – jeg har ulike arbeidstider, jeg trener på ulike tidspunkt og aktivitetsmengden varierer. For meg fungerer det derfor best å tilpasse kostholdet til den aktuelle dagen!
Hvis jeg spiser for mye en dag (og det er sikkert omtrent hver dag – jeg har ikke regnet på det), så får jeg – helt ærlig – ikke dårlig samvittighet. Jeg tenker jo at «det der var jo kanskje litt unødvendig…», men jeg vet at jeg kan ta meg sammen hvis jeg vil. Akkurat nå har jeg det veldig bra som jeg har det, og ser derfor ingen grunn til å endre noe med det første. Tanker om trening og kosthold har vært det jeg har tenkt mest på i et år nå, og sånn må det nesten være hvis man skal komme seg på scenen. Nå har jeg lovet meg selv at jeg skal føle meg «helt normal» før jeg starter noen oppkjøring igjen. Det er noen små «sykdommer» som henger igjen, men det går litt bedre hver dag:)
Q: which stations are the best to follow during the year? for example by saying force season?, cardiovascular? or routine with many repetitions? how can i combined them in order to have the perfect routine during the entire year and get best definition,more muscles and better tone in the body? =)
is true that is ok to have 5 weeks of training and have 1 week off? ;P
How can i distribute rest´s seasons inorder to come forward and not backward ? i mean, how can i measure my off seasson training for can be sure that i am not being “too lazy” =)

A: It’s a thousand different ways to reach the goal, and the most important is to see if what you’re doing is leading you towards your goal. The last year I’ve been following 4 different training programs, varying exercises, the number of sets and repetitions and the number of days per week. The period I had the highest number of workouts during the week, worked out the hardest and had a lot of time to rest, was also the period I had the weakest results to my goal (fatloss). I think the most important is combining strenght- and cardiotraining in a way that most of all motivates you. After a few weeks of following that routine, ask yourself: «Am I moving towards my goal?» If the answear is yes, continue. If the answear is no, you have to change something, depending of what is missing in the progression. 5 weeks of training and one week off can be OK, but I prefer taking the week off rather when I feel like I need it or for example if I’m going on vacation and I don’t have the same opportunity to work of then because «it’s been 5 weeks since the last time I took a break».

Q: Lurer på:
1. Jeg har ligget på kcal underskudd på 500 og trent styrke og gått ned noen kilo. Jeg ønsker nå å bygge muskler (og gå ned i fettprosent, er 25 år, 177 cm og veier ca. 63 kg og ca. 17 i fett%). Hvordan kan jeg legge opp kostholdet da, hvor mange gram karbs, fett og protein pr dag? Hvor mange kcal? Hvor lavt kan man ligge på kcal og samtidig bygge muskler? Kan du sette opp et eks på mat i løpet av en dag?
2. Har du tips til gode øvelser for bakside skuldre og mage?
3. Hvordan kosttilskudd anbefaler du?
4. Hva gjør du for å motivere deg for trening en tung dag?
5. Hva spiser du på oppkarbingsdager? Har lest at man ikke bør karbe opp på hurtig ris, vet du noe om det?
6. Hva mener du om periodisk faste?

A:
1: Da dette rundt antall kalorier, gram og sammensetting av mat er veldig individuelt, ønsker jeg ikke å gå i detalj om dette her. Alle reagerer forskjellig, og en diett bør tilpasses individuelt. Hvor lavt du kan ligge og samtidig bygge muskler vil også varierere veldig fra person til person, alt etter hvor aktiv du er gjennom dagen og hvor mye du forbrenner. Det diskuteres jo fram og tilbake hva som er den beste måten å gjøre dette på, og personlig tror jeg at dette svaret ikke finnes. Børge Fagerli har for eksempel skrevet om biorytmedietten her, og jeg kjenner flere som har hatt veldig gode resultater av å følge dette oppsettet. Men her er forslag til en dag, ganske standard diett uten mengde mat:
Frokost: Havregrøt med proteinpulver/proteinpannekaker/smoothieslush(frukt/bær, havregryn, proteinpulver, mager kesam, søtning)
Lunsj: Salat med kylling/tunfisk/skalldyr/biff, masse grønt og litt ris/fullkornspasta. Evt hjemmelaget dressing. Omelett med et par egg og noen eggehviter og litt mager kesam, fylles med magert kjøttpålegg og masse grønt, evt litt ost.
Middag: Kjøtt/kylling/fisk med masse grønnsaker og litt ris/potet/pasta. Vil du ha saus, lag den selv!
Kveldsmat: CottageCheese eller Mager Kesam med frukt/bær, litt tørket frukt og litt hakkede mandler/nøtter.
Før trening kan det være greit med en frukt om det er lenge siden du har spist, og rett etter trening er en proteinshake og noen riskaker eller rosiner kjapt og enkelt å få i seg før du kommer deg hjem og får spist et ordentlig måltid.
Spis gjerne laks til lunsj eller middag 3-4 dager i uken! Liker du ikke det bør du ta litt omega3 eller tran. Man må få i seg litt fett også, så litt kokosolje kan blandes inn i både havregrøt, pannekaker eller smoothie:)
2: For bakside skuldre synes jeg facepull er en god øvelse, og på mage varierer jeg fra gang til gang. De jeg ofte faller tilbake på og som jeg synes tar godt er rollout med ball, crunch på BOSU-ball med ekstra motstand fra exertube, eller crunch i kabel, og seteløft. Jeg har tidligere lagt ut en magetreningsvideo, du finner den under «Workout Videos».
3: Jeg har brukt kre-alkalyn og BCAA, og når jeg har startet med det etter en periode hvor jeg har latt vær å ta det, så merker jeg stor forskjell så det er tydelig at det fungerer for meg. Ellers tar jeg av og til ZMA hvis jeg føler meg ekstra sliten, men jeg sover veldig godt uten å ta de, så om jeg ikke føler noe behov for super-restitusjon så lar jeg det være. Jeg er nemlig mest opptatt av å få i meg det jeg trenger gjennom vanlig mat! Men jeg tar vitaminer og mineraler i tillegg, det kan jo ikke skade:)
4: Jeg planlegger når og ca hva jeg skal trene noen dager i forveien, så da hjelper det ikke om dagen er aldri så tung. Når jeg vet hva jeg skal gjøre er det også lettere å motivere seg. Og så er det bare å tenke på resultatet, det motiverer meg kanskje mest av alt! Det å hele tiden bli bedre og sterkere er jo så gøy:)
5: På oppkarbingsdagene på sist diett spiste jeg kylling, sei og basmatiris. Havregryn, søtpotet og vanlig potet er også fint. Men her vil du nok få forskjellig svar alt etter hvem du spør!
6: Mine tanker rundt periodisk faste har jeg svart på litt lenger opp:)

Det var spørsmålene for denne gang! Håper dere fikk svar på det dere lurte på:) Er det andre ting, ta gjerne kontakt på mail: kristine.nordstad.moen@gmail.com.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s