Fastelavnsboller med masse fiber og nesten uten sukker

God torsdag morgen! Snart helg – og denne helgen er det fastelavn! Og det? Det betyr boller:D Jeg gadd ikke vente så lenge, så jeg har allerede både bakt og smakt. Og nå deler jeg oppskriften med dere, i tilfelle dere vil prøve det samme? Jeg har heldigvis noen i fryseren, som jeg lurer på om fort blir kveldsmat på søndag!

Når det er sagt, er ikke dette er noen hokuspokus lavkarbo slankeboller. Dette er helt vanlige boller, som har litt mer fiber, litt mindre fett, og som er nesten helt uten sukker. De er laget av en deig som er lett å jobbe med, og som hever. Sånn som en deig skal, mener jeg!

Grunnen til at den bare er nesten uten sukker, og ikke helt? Sukker er helt fantastisk – det har veldig mange gode bakeegenskaper som man ikke får i annen type søtning. Det sørger blant annet for at gjæra gjør jobben sin. Bare se her:

IMG_0171Gjæra er rørt ut i 0,5 dl melk og 1 ss vanlig sukker. La det stå i 15-20 minutter, så skal du se gjær som gjør jobben sin! 1 ss sukker fordelt på 16 boller er uansett ikke den helt store mengden, så med mindre du er allergisk mot sukker, så hadde jeg nok ikke brydd meg så mye om det, samme hvor sukkerfri du er!

Oppskriften på disse fiberrike bollene ble til litt ut fra hva jeg hadde i skapet, and here we go:

– 2 (0,5 + 1,5) dl ekstra lett melk
– 1 ss sukker
– 1 pakke tørrgjær
– 30 g smeltet smør
– 70 g mager kesam

– 0,5 dl sukrin
– 0,25 dl tagatesse (evt 0,5 dl sukrin)
– 1 egg
– 300 g Fibra fullkornshvetemel (eller annet mel med heveegenskaper)
– 100 g fiberfin (eller tilsvarende mengde mel)
– 1/2-1 ts kardemomme
– 1/4 – 1/2 ts hornsalt

IMG_0180

Som sagt, du har allerede varmet litt av melken og rørt gjær og sukker ut i den. Smelt smør og bland med resten av melken til litt over fingervarmt. Bland alt det tørre, rør inn gjærblandingen, smør- og melkeblandingen, egg og mager kesam (som godt kan ha romtemperatur). Deigen skal nå være ganske fast og smidig, så strø litt mel på den og sett den på et lunt sted til heving i en times tid eller mer. Del deigen i 16 like store emner, og trill de til runde boller. Sett de på bakepapirkledd stekebrett, og la de heve 20-30 minutter under et kjøkkenhåndkle. Pensle med en blanding av egg og vann, og stek de i underkant av 10 minutter på 225°.

IMG_0182Server med krem og syltetøy, eller bytt ut kremen med (mager) vaniljekesam hvis du vil ha litt mer proteiner!

IMG_0184Ekstra fine blir de selvfølgelig med et lite dryss sukrinmelis på toppen! Og av en eller annen grunn, så smaker de litt bedre med det også:)

IMG_0185Jeg serverte disse bollene til Mor. Hun lager veldig gode boller selv. Veldig! Så et bedre smakspanel kunne jeg neppe hatt… Hun sa, da hun var i gang med bolle nummer to; «Jaaa, det er grovt mel i disse ja! Da er det jo derfor de har så mørk farge!». Så, det smaker ikke grove boller. De smaker godt. Og boller som smaker godt? Ja, takk. Jeg tar alle sammen!

Advertisements

14 thoughts on “Fastelavnsboller med masse fiber og nesten uten sukker

  1. Satt deigen til kaldheving over natten, slik at jeg kunne lage ferske, varme boller til frokost (tross alt fastelaven, og disse er jo fiberrike), og de var helt utrolig kjempegode:) Tusen takk for oppskriften:)

  2. Tenkte å teste ut denne, men ble litt forvirret av fremgangsmåten 😛 Hva er grunnen til at du ikke blander inn all melken med en gang?

    • Litt av den skal jo med gjæra. Usikker på hvordan det blir hvis du blander all væsken med gjær og sukker med en gang i forhold til å få i gang den heveprosessen… Lykke til! 🙂

    • Hei:) Det gjør det sikkert, men jeg er litt usikker på om de vil heve på samme måten. Men verdt et forsøk kanskje? La meg gjerne få høre hvordan det går!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s